logo

mun. Chișinău

str. Chișinăului 1, Goian 2089

Lu. - Vi. 8.00 - 18.00

Tendone

images

Tendone

Este o formă de agricultură dezvoltată mai ales în centrul-sudul Italiei și în special în Lazio, Abruzzo, Puglia și Sicilia. Indicat inițial pentru strugurii de masă, a fost în curând adoptat și pentru producerea strugurilor de vin. Parametrii calitativi ai strugurilor de vin, însă, precum conținutul de polifenoli și potențialul aromatic, datorită producției mari pe viță de vie, indică faptul că această formă de agricultură nu predispune de obicei la producerea de struguri de înaltă calitate.

În mod normal, această formă trebuie realizată într-un sistem de irigare pentru a satisface dezvoltarea vegetativă considerabilă și sarcina puternică de producție.

În faza de producție, copertina de vie are aproximativ doi metri înălțime și în medie patru capete de rod pleacă din vârf întinse orizontal pe o schelă de sârme și stâlpi de fier, dispuse în model radial.

Distantele de plantare variaza de la 4 × 4 m in solurile proaspete si fertile, pana la 2 × 2 m in solurile cu o fertilitate mai scazuta. Cortul este o formă de agricultură cu o densitate redusă de viță de vie la hectar, forțată la o producție mare de struguri pe viță de vie. În mod normal, vița de vie se plantează individual mai degrabă decât în ​​perechi, deși în soluri foarte fertile este posibil să se recurgă la implantarea de viță de vie cuplată și în unele cazuri a câte patru șuruburi pe stâlp.

Suporturile care susțin întregul cadru sunt de trei tipuri și clasificate în funcție de funcțiile îndeplinite.

Această formă de ameliorare este foarte costisitoare atât ca materiale și costuri de plantare, cât și pentru managementul ei obișnuit care este preponderent manual; cortul clasic este de fapt greu de mecanizat. Pentru a permite mecanizarea, s-a decis îndepărtarea zonei de producție de trunchi și direcționarea acesteia în două direcții paralele, orientând cele patru capete de rod în sens invers; în acest fel rândurile și inter-rândurile alternează în asemănarea pergolelor

© Copyright Dilexis