logo

mun. Chișinău

str. Chișinăului 1, Goian 2089

Lu. - Vi. 8.00 - 18.00

Gable

images

Gable

Sarcina optimă a butucului sau încărcătura cu rod – este cea care poate asigura recoltă maximă, fără ca să fie afectată calitatea strugurilor (greutatea strugurelui, greutatea bobiţei, uniformitatea, % substanţe uscate).

Pe de altă parte, recolta finală depinde de 2 factori majori: utilizarea radiaţiei fotosintetic active (RFA) şi disponibilitatea apei.

Datele demonstrează că în condiţiile folosirii radiaţiei fotosintetic active (RFA) – 0,5-1,0% poţi obţine o recoltă de 10-12 t/ha (în cazul structurii spalier vertical orizontal), iar la RFA 2-3% – 20-30 t/ha (ceea ce ne pot oferi structurile inovative Gable, Pergola). 

Fără o structură intensivă (Pergola, Gable) şi irigare nu putem planifica o recoltă mai mare de 12-14 t/ha și, în același timp, cu o structura intensivă de cultivare a strugurilor de masă (Pergola, Gable) şi în funcție de disponibilitatea apei – putem obține recolte de 30 t/ha.

În cazul sistemului intensiv Gable apa este utilizată mai econom – rațional: temperatura în timpul zilei este cu mult mai mică față de sistemul tradițional (22.1°C vs 29.1°C), respectiv și evaporarea este mai mică.

Sistemele intensive de cultivare a strugurilor de masă – Pergola și Gable oferă mai multe avantaje și posibilități față de sistemul tradițional de cultivare – spalier vertical:

·         utilizarea mai eficientă a radiației fotosintetic active;

·         un potențial mai mare de producție;

·         o calitate mai bună a strugurilor (greutatea strugurilor, uniformitatea bobițelor, colorarea mai intensă);

·         un grad de coacere mai mare a producției;

·         utilizarea mai eficientă a apei;

·         o aerisire mai mare, adică un mediu nefavorabil pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor;

·         posibilitatea evitării unor tratamente fitosanitare, ceea ce oferă un produs inofensiv pentru consumator;

·         realizarea mai ușoară a lucrărilor de întreținere;

·         realizarea mai ușoară a lucrărilor de recoltare.

 

Potențialul productiv al sistemului Gable este mai înalt, suprafața foliară fotosintetic activă este mai mare, datorită faptului că avem 2 planuri. Cheltuielile sunt de aproximativ două ori mai mari. Sistemul Gable poate fi construit și de sine stătător, având costuri mult mai mici, însă nu mai poți instala plasa antigrindină sau antiploaie pe acesta.

Dacă e să vorbim de faptul care ar fi mai avantajos economic, atunci e sistemul Pergola, dacă vorbim de performanță, atunci Gable, care ar putea asigura un potențial de recoltă cu circa 10% mai mare.

Sistemul Gable are 2 planuri și permite asigurarea unei suprafețe foliare fotosintetic active mai mari. Acesta poate fi de tip deschis și închis:

Fermierii care planifică să planteze soiuri de viță de vie pe aceste sisteme, trebuie să opteze pentru soiuri de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare.

© Copyright Dilexis