Soluții inovative pentru agricultura modernă
Municipiul Chișinău
str. Chișinăului 1, Goian 2089
Program de lucru
Luni - Vineri / 9.00 - 19.00
Contactează-ne
Soluții inovative pentru agricultură modernă
Contacte
Ai o întrebare ?
Contactează-ne

Sisteme de susținere la viță de vie tehnică

Monteăm sisteme anti-insecte pentru plantații viticole și pomicole la cheieUn sistem de susținere tehnic pentru vița de vie este esențial pentru gestionarea și ghidarea creșterilor plantei, promovând o dezvoltare sănătoasă și ușurând recoltarea și alte lucrări de întreținere a plantației.

Vița de vie are tendința de a se întinde și a se prinde de obiecte din jur pentru a se susține. Creșterile anuale ale viței de vie sunt flexibile și nu au suficientă rezistență mecanică pentru a sta în poziție verticală fără ajutor. Ce soluție avem? - Înființarea unui sistem de suport modern, practic și rezistent care ar oferi atât susținerea plantelor, cât creșterea lor corectă.

Sistemul "Șpalier"

Sunt utilizate două tipuri de suporturi pentru susținerea plantelor:
1. stâlpi din beton precomprimat, amplasați la intervale de maximum 6 metri
1. stâlpi din fier, plasați la intervale de maximum 5 metri.

Aceștia sunt îngropați în pământ la adâncimi de cel puțin 70-80 cm, cu o parte vizibilă de cel puțin 170-180 cm. Partea superioară a stâlpului are o lungime de 80-100 cm, iar suportul pentru fructe este susținut de o sârmă cu grosimi între 2,00 mm și 3,15 mm, în funcție de materialul folosit. Deasupra acestei sârme, se plasează 1 sau 2 perechi suplimentare de sârmă la aproximativ 30-40 cm distanță între ele, cu scopul de a dirija creșterea vegetației spre sus.

În unele situații, se poate adăuga o sârmă la capătul stâlpului pentru a oferi un suport suplimentar lăstarilor, fiind de obicei plasată la o înălțime de aproximativ 1,80 m. Pentru a controla creșterea ulterioară a lăstarilor, se poate recurge la o metodă numită "topping". Operațiile mecanice pot fi aplicate cu succes în acest context: toppingul lăstarilor, legarea acestora și recoltarea sunt procese ușor de realizat. Cu toate acestea, tăierea în timpul iernii nu poate fi automatizată, deoarece ar putea afecta lăstarilor fructiferi din anul următor.

Avantajele acestui sistem sunt:

  • densitate excelentă de plantare (3.500 - 5.500 de plante la hectar)
  • simplitate a structurii
  • expunere excelentă a frunzelor
  • calitate bună a producției
  • nivel ridicat de mecanizare

Sistemul "Cordone libero"

Este vorba despre un sistem proiectat pentru a facilita mecanizarea muncii agricole. Sistemul constă într-un cordon orizontal permanent, plasat, în mod obișnuit, la o înălțime cuprinsă între 1,3 și 1,7 metri. Cordonul este tăiat în pinteni format din 1-3 muguri orientați în sus.

Particularitatea acestui sistem constă în absența firelor de susținere, cu excepția firului spiralat care susține cordonul. Din acest motiv, vegetația are tendința de a se îndrepta în jos. Calitatea oenologică a strugurilor obținuți cu acest tip de formă de conducere este, în general, ridicată. Aceasta se datorează faptului că încărcătura de muguri lăsată în urma tăierii de iarnă este destul de redusă, iar dimensiunea mică a pintenilor contribuie la o distribuție optimă a luminii în interiorul viței de vie.

Stâlpii sunt poziționați la un maximum de 6,00 m și înfipți în pământ pe o distanță de cel puțin 70-80 cm. Pe partea superioară a stâlpilor se trece o sârmă cu diametrul de 4,00-4,50 mm, care trebuie să suporte în totalitate greutatea viței de vie.

Acest sistem poate fi adoptat atât în zonele de câmpie, cât și în cele de deal, cu condiția ca pantele și spațiile disponibile să permită utilizarea de utilaje agricole.

Avantajele acestui sistem sunt:

  • Permite mecanizarea proceselor de lucru în plantație
  • Permite obținerea strugurilor de calitate ridicată
  • Eliminarea totală a legăturilor
  • Costuri reduse

Vrei o consultație tehnică profesională ?

Proiectarea plantației • Defrișări/Curățire • Pregătire teren • Plantare macanizată • Instalare sisteme de suport • Instalare sisteme de protecție • Utilaje și echipamente agricole • Sisteme de întreținere 
Obține o consultație
Choose language
ro_RORomanian
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram